Gliwice

W Gliwicach wszystko się zaczęło. To tutaj rozpoczęła się przygoda całego teamu_olio
Pizza w Olio wypiekana jest w temperaturze około 450° przez maksymalnie 90 sekund. Ciasto to połączenie mąki typu 00, filtrowanej wody, drożdży i soli morskiej. Jesteśmy w gronie TOP 50 najlepszych pizzerii na świecie. Nasze lokale posiadają certyfikat prawdziwej pizzy Neapolitańskiej A.V.P.N. Gliwice pod no. 841, Kraków no. 935, Katowice no. 1012, Bielsko - Biała no. 1013.

Let’s start

 

 

MOZZARELLA Z DODATKAMI

wybierz jedna z opcji, podajemy z pieczywem własnego wypieku:

 
MOZZARELLA DI BUFALA D.O.P ser z bawolego mleka 38

BURRATA D.O.P ser z krowiego mleka wypełnionego śmietanką

+ wybierz dodatki:

39

1/ pomidorki wiśniowe / słonecznik / bazylia / rukola / grana padano D.O.P. / czosnek / evo truflowe

 
 

2/ mortadella di Bologna I.G.P. / rukola / grana padano D.O.P. / pomidorki wiśniowe / evo D.O.P.

 
  PROSCIUTTO TIME  *podawane z pieczywem własnego wypieku

SELEKCJA WŁOSKICH WĘDLIN

49
 

BRUSCHETTA podawana na chlebie własnego wypieku

wybierz jedną z opcji:

 
1/ stracciatella I.G.P./ pomidorki datterini/ pieczony czosnek/ bazylia / evo D.O.P. 29
  2/ mortadella di Bologna I.G.P / ricotta / pistacja / evo truflowe 31
3/ pieczona figa / gorgonzola D.O.P. / bazylia / evo D.O.P. / piennolo del vesuvio D.O.P. 30
4/ anchois / piennolo del vesuvio D.O.P. / bazylia / grana padano D.O.P. / evo D.O.P. 29
  FOCACCIA  
1/ standard: rozmaryn / evo D.O.P  21
  top: burrata / pomidorki datterini / rukola 39
  2/ lardo – włoska słonina / parmezan / świeżo mielony pieprz 32
  OLIWKI  
  oliwki riviera 14
  oliwki jabłuszka 16

 

GREEN

 

*podawana z pieczywem własnego wypieku

 

NO.1.

zielenina / awokado / oliwki jabłuszka / prosciutto di Parma D.O.P. / pomidorki wiśniowe / grana D.O.P. / słonecznik / świeże kwiaty

40

NO.2.

zielenina / karmelizowane orzechy / gruszka / figa / pecorino romano D.O.P. / pomidorki wiśniowe/winogrona

40
     

DOLCI

  POŁAMANE CANNOLI Z KREMEM RICOTTA 
+ świeże owoce i pistacja 
32

 

BABA WŁOSKA

+ lody śmietankowe i marakuja

32

 

MASCARPONE-NUTELLA 

25

 

CIAMBELLA NUTELLA  do podziału dla kilku osób

39
  WŁOSKIE TIRAMISU  24

TOP PIZZE SEZONOWE

TOP ROSSA PRINCESS s.marzano D.O.P./ czosnek/ oregano/ straciatella - (kremowe wnętrze burraty) / grana D.O.P./ bazylia świeża/ evo D.O.P. 42 pln
DODAJ EKSTRA nduja / VEGE bomba calabra  +6 pln
  TOP ROSSA OLIO STAR Roast Beef di Manzo/ fior di latte/ sałata rzymska/ 
pecorino romano D.O.P./ cytryna/ s.marzano D.O.P./ evo peperoncino
52 pln
TOP ROSSA AMERICAN DREAM salsiccia piccante/ mieszanka dwóch mlecznych serów/ dobbiaco i fior di latte/ s.marzano D.O.P./ 
oregano/ czosnek
48 pln
     
  TOP BIANCA LOVE ME OR LEAVE ME delikatny, długo gotowany ozór wołowy/ 
chrzanowy creme fraiche/ piklowana szalotka/ smażone kapary/ szczypior
44 pln
  TOP BIANCA STAY SEXY  truskawki w glazurze z miodu i kremu balsamicznego z Modeny/ 
fior di latte/ breasola tirolese/ ricotta/ bazylia
*zamów również w opcji VEGE

47 pln

  TOP BIANCA TIME FOR ASPARAGUS szparagi grillowane fior di latte/ sos na bazie wędzonego żółtka/ pancetta arrotolata/ szczypior/ grana D.O.P. 49 pln
     
  DO KAŻDEJ PIZZY DODAJ BURRATA D.O.P.  +19pln

Pizza Bianca

  w tej pizzy znajdzies: fiordilatte/ grana D.O.P.
*zmień fiordilatte na BUFALE

+8 pln
  BIANCA NO1 salsciccia/ friarelli/ evo D.O.P./ scarmoza affumicata 39 pln
BIANCA NO2 nduja calabrese/ ricotta/ miód ekologiczny/ rukola/ evo D.O.P.
*zamów również w opcji VEGE z bomba calabra
43 pln
  BIANCA NO3 mascarpone/ cukinia/ pancetta affumicata/ świeże kwiaty/ świeżo mielony pieprz 44 pln
  BIANCA NO4 mortadella di Bologna I.G.P./ pistacje/ evo D.O.P./ pecorino romano D.O.P.  46 pln
  *w opcji z czarną truflą +12 pln
  BIANCA NO5 taleggio D.O.P./ straciatella I.G.P./ bazylia/ evo D.O.P./ gorgonzola D.O.P. 46 pln
  BIANCA NO6 mascarpone/ gorgonzola D.O.P./ gruszka/ orzechy karmelizowane/ kwiaty chabru/ winogrona 45 pln
     

PIZZA ROSSA

  w tej pizzy zawsze: pomidory s.marzano D.O.P./ fiordilatte/ grana D.O.P.
*zamień fiordilatte na BUFALĘ

+8 pln
  ROSSA NO1 vegan Marinara uwaga ! bez fiordilatte 24 pln
  ROSSA NO2 standard: Margherita 31 pln
  lub top: Margherita z Bufalą D.O.P. 39 pln
ROSSA NO3 kapary/ oliwki riviera/ anchois/ bazylia/ oregano/ czosnek/ evo D.O.P. / *bez fior di latte 38 pln
ROSSA NO4 spianata calabrese picante/ salame napoli/ pepperoncino/ evo D.O.P./ rukola 42 pln
  ROSSA NO5 prosciutto cotto/ karczochy/ pieczarki polskie/ bazylia świeża/ evo D.O.P. 43 pln
  ROSSA NO6 prosciutto di Parma D.O.P./ pomidorki datterini/ rukola/ grana padano D.O.P./evo D.O.P. 48 pln
  ROSSA NO7 pancetta affumicata/ burrata D.O.P./ piennolo del vesuvio D.O.P./ pomidorki datterini/ bazylia/ evo D.O.P. 51 pln
ROSSA NO8 nduja calabrese/ spianata calabrese picante/ robiola/ tallegio D.O.P./ szalotka/ bazylia 45 pln
ROSSA NO9 pieczona papryka peperoni/ duszony por/ karmelizowane orzechy/ pasta z karczochów/
kiełki groszku/ *bez fior di latte
45 pln
  *zamów również w opcji z wędliną + spianata calabrese picante +6 pln
ROSSA NO10 ser kozi fresco capra/ ricotta/ konfitura z cebuli/ peperoncino/ evo D.O.P. 44 pln
  ROSSA NO11 salsiccia/ salame napoli/ szalotka/ alpejski ser dobbiaco D.O.P. 45 pln
ROSSA NO12 nduja calabrese / mascarpone / marynowane słodkie papryczki peperoncino /
szalotka / peperoncino / chips ze spianaty / evo D.O.P. / *bez fior di latte
47 pln

 

KONTAKT:

Rynek 22/I, 44-100 Gliwice

+48 797 006 567

 

 

GODZINY OTWARCIA:

poniedziałek-czwartek + niedziela 12:00-22:00

piątek i sobota 12:00-23:00