Gliwice

W Gliwicach wszystko się zaczęło. To tutaj rozpoczęła się przygoda całego teamu_olio
Pizza w Olio wypiekana jest w temperaturze około 450° przez maksymalnie 90 sekund. Ciasto to połączenie mąki typu 00, filtrowanej wody, drożdży i soli morskiej. Jesteśmy w gronie TOP 50 najlepszych pizzerii na świecie. Nasze lokale posiadają certyfikat prawdziwej pizzy Neapolitańskiej A.V.P.N. Gliwice pod no. 841, Kraków no. 935, Katowice no. 1012, Bielsko - Biała no. 1013.

Let’s start

 

 

MOZZARELLA Z DODATKAMI

wybierz jedna z opcji, podajemy z pieczywem własnego wypieku:

 
MOZZARELLA DI BUFALA D.O.P ser z bawolego mleka 38

BURRATA D.O.P ser z krowiego mleka wypełnionego śmietanką

+ wybierz dodatki:

39

1/ pomidorki wiśniowe / słonecznik / bazylia / rukola / grana padano D.O.P. / czosnek / evo truflowe

 
 

2/ mortadella di Bologna I.G.P. / rukola / grana padano D.O.P. / pomidorki wiśniowe / evo D.O.P.

 
  PROSCIUTTO TIME  *podawane z pieczywem własnego wypieku

SELEKCJA WŁOSKICH WĘDLIN

49
 

BRUSCHETTA podawana na chlebie własnego wypieku

wybierz jedną z opcji:

 
1/ pomidory malinowe / bazylia / czosnek / grana D.O.P 22 22
  2/ mortadella di Bologna I.G.P / ricotta / pistacja / evo truflowe 31
3/ pieczona figa / gorgonzola D.O.P. / bazylia / evo D.O.P. / piennolo del vesuvio D.O.P. 29
4/ anchois / piennolo del vesuvio D.O.P. / bazylia / grana padano D.O.P. / evo D.O.P. 29
  FOCACCIA  
1/ standard: rozmaryn / evo D.O.P  20
  top: burrata / pomidorki datterini / rukola 29
  2/ lardo – włoska słonina / parmezan / świeżo mielony pieprz 32
  OLIWKI  
  oliwki riviera 14
  oliwki jabłuszka 16

GREEN

 

*podawana z pieczywem własnego wypieku

 

NO.1.

zielenina / awokado / oliwki jabłuszka / prosciutto di Parma D.O.P. / pomidorki wiśniowe / grana D.O.P. / słonecznik / świeże kwiaty

39

NO.2.

zielenina / karmelizowane orzechy / gruszka / figa / pecorino romano D.O.P. / pomidorki wiśniowe/winogrona

39
     

DOLCI

  POŁAMANE CANNOLI Z KREMEM RICOTTA 
+ świeże owoce i pistacja 
32

 

RZEMIEŚLNICZE LODY ŚMIETANKOWE 

+ pulpa z marakui

28

 

MASCARPONE-NUTELLA 

24

 

CIAMBELLA NUTELLA  do podziału dla kilku osób

38
  WŁOSKIE TIRAMISU  24

TOP PIZZE SEZONOWE

TOP ROSSA PRINCESS s.marzano D.O.P./ czosnek/ oregano/ straciatella - (kremowe wnętrze burraty) / grana D.O.P./ bazylia świeża/ evo D.O.P. 42 pln
DODAJ EKSTRA nduja  +6 pln
  TOP ROSSA HER KING guanciale - policzek wieprzowy/ czosnek/ peperoncino/
 grana D.O.P/ bazylia/ s.marzano D.O.P.
42 pln
  TOP ROSSA CLOUD prosciutto di Parma D.O.P./ mozzarella di Bufala D.O.P./ bazylia/ s.marzano D.O.P./
evo D.O.P.
52 pln
     
  TOP BIANCA AUTUMN - HERE YOU ARE! peposo - ossobuco długo pieczone w czerwonym winie z pieprzem i ziołami/ treccia/ opieńki marynowane w oleju słonecznikowym/ szałwia 52 pln
  TOP BIANCA CIAO BELLA!  fior di latte/ pecorino romano D.O.P./ mortadella di Bologna I.G.P./ słodka konfitura z białej cebuli z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny/ prażone orzechy laskowe/ bazylia

50 pln

  TOP BIANCA MAMMA panna/ prosciutto cotto/ robiola/ szałwia/ skórka z limonki/ pecorino romano D.O.P. 48 pln
     
  DO KAŻDEJ PIZZY DODAJ BURRATA D.O.P.  +19pln

Pizza Bianca

  w tej pizzy znajdzies: fiordilatte/ grana D.O.P.
*zmień fiordilatte na BUFALE

+8 pln
  BIANCA NO1 salsciccia/ friarelli/ evo D.O.P./ scarmoza affumicata 39 pln
BIANCA NO2 nduja calabrese/ ricotta/ miód ekologiczny/ rukola/ evo D.O.P. 42 pln
  BIANCA NO3 mascarpone/ cukinia/ pancetta affumicata/ świeże kwiaty/ świeżo mielony pieprz 44 pln
  BIANCA NO4 mortadella di Bologna I.G.P./ pistacje/ evo D.O.P./ pecorino romano D.O.P.  46 pln
  *w opcji z czarną truflą +12 pln
  BIANCA NO5 taleggio D.O.P./ straciatella I.G.P./ bazylia/ evo D.O.P./ gorgonzola D.O.P. 46 pln
  BIANCA NO6 mascarpone/ gorgonzola D.O.P./ gruszka/ orzechy karmelizowane/ kwiaty chabru/ winogrona 45 pln
     

PIZZA ROSSA

  w tej pizzy zawsze: pomidory s.marzano D.O.P./ fiordilatte/ grana D.O.P.
*zamień fiordilatte na BUFALĘ

+8 pln
  ROSSA NO1 vegan Marinara uwaga ! bez fiordilatte 24 pln
  ROSSA NO2 standard: Margherita 31 pln
  lub top: Margherita z Bufalą D.O.P. 39 pln
ROSSA NO3 kapary/ oliwki riviera/ anchois/ bazylia/ oregano/ czosnek/ evo D.O.P. / *bez fior di latte 38 pln
ROSSA NO4 spianata calabrese picante/ salame napoli/ pepperoncino/ evo D.O.P./ rukola 42 pln
  ROSSA NO5 prosciutto cotto/ karczochy/ pieczarki polskie/ bazylia świeża/ evo D.O.P. 43 pln
  ROSSA NO6 prosciutto di Parma D.O.P./ pomidorki datterini/ rukola/ grana padano D.O.P./evo D.O.P. 47 pln
  ROSSA NO7 pancetta affumicata/ burrata D.O.P./ piennolo del vesuvio D.O.P./ pomidorki datterini/ bazylia/ evo D.O.P. 51 pln
ROSSA NO8 nduja calabrese/ spianata calabrese picante/ robiola/ tallegio D.O.P./ szalotka/ bazylia 45 pln
ROSSA NO9 pieczona papryka peperoni/ duszony por/ karmelizowane orzechy/ pasta z karczochów/
kiełki groszku/ *bez fior di latte
44 pln
  *zamów również w opcji z wędliną + spianata calabrese picante +6 pln
ROSSA NO10 ser kozi fresco capra/ ricotta/ konfitura z cebuli/ peperoncino/ evo D.O.P. 43 pln
  ROSSA NO11 salsiccia/ salame napoli/ szalotka/ alpejski ser dobbiaco D.O.P. 45 pln
ROSSA NO12 nduja calabrese / mascarpone / marynowane słodkie papryczki peperoncino /
szalotka / peperoncino / chips ze spianaty / evo D.O.P. / *bez fior di latte
47 pln

KONTAKT:

Rynek 22/I, 44-100 Gliwice

+48 519 353 657

gliwice@olio-pizzanapoletana.pl

 

GODZINY OTWARCIA:

poniedziałek-czwartek + niedziela 12:00-22:00

piątek i sobota 12:00-23:00