Gliwice
W Gliwicach wszystko się zaczęło. To tutaj rozpoczęła się przygoda całego teamu_olio
Pizza w Olio wypiekana jest w temperaturze około 450° przez maksymalnie 90 sekund. Ciasto to połączenie mąki typu 00, filtrowanej wody, drożdży i soli morskiej. Jesteśmy w gronie TOP 50 najlepszych pizzerii na świecie. Nasze lokale posiadają certyfikat prawdziwej pizzy Neapolitańskiej A.V.P.N. Gliwice pod no. 841, Kraków no. 935, Katowice no. 1012, Bielsko - Biała no. 1013, Szczecin no. 1144, Wrocław no. 1145
Let’s start
|
MOZZARELLA Z DODATKAMI wybierz jedna z opcji, podawana z pieczywem własnego wypieku: |
||
| MOZZARELLA DI BUFALA D.O.P ser z bawolego mleka | 38 | |
|
BURRATA D.O.P ser z krowiego mleka wypełnionego śmietanką + wybierz dodatki: |
39 | |
|
1/ pomidorki wiśniowe / słonecznik / bazylia / rukola / grana padano D.O.P. / czosnek / evo truflowe |
||
|
2/ mortadella di Bologna I.G.P. / rukola / grana padano D.O.P. / pomidorki wiśniowe / evo D.O.P. |
||
| PROSCIUTTO TIME *podawane z pieczywem własnego wypieku
SELEKCJA WŁOSKICH WĘDLIN |
52 | |
|
|
||
|
BRUSCHETTA podawana na chlebie własnego wypieku wybierz jedną z opcji: |
||
| 1/ straciatella I.G.P. / pomidorki datterini / pieczony czosnek / bazylia / evo D.O.P. | 29 | |
| 2/ mortadella di Bologna I.G.P. / ricotta / pistacje / evo truflowe / pecorino romano D.O.P. | 32 | |
| 3/ lardo / pieczona ricotta / karczochy / pecorino romano D.O.P. / mięta / cytryna | 29 | |
| 4/ straciatella I.G.P. / nduja / oliwki riviera / konfitowany czosnek / kiełki groszku / pangrattato z rozmarynem i spianatą calabrese piccante | 32 | |
| FOCACCIA | ||
| 1/ standard: rozmaryn / evo D.O.P | 22 | |
| 2/ burrata / pomidorki datterini / rukola / grana padano D.O.P. | 42 | |
|
3/ lardo – włoska słonina / parmigiano reggiano / świeżo mielony pieprz / bazylia |
33 | |
| OLIWKI | ||
| oliwki riviera | 15 | |
| oliwki jabłuszka | 17 | |
GREEN
|
*podawane z pieczywem własnego wypieku |
||
|
NO.1. zielenina / awokado / oliwki jabłuszka / prosciutto di Parma D.O.P. / pomidorki wiśniowe / grana padano D.O.P. / słonecznik / świeże kwiaty |
45
|
|
|
NO.2. zielenina / karmelizowane orzechy / gruszka / figa / pecorino romano D.O.P. / pomidorki wiśniowe / winogrona / świeże kwiaty |
45
|
|
DOLCI
|
WŁOSKIE TIRAMISU |
25 | |
|
|
||
|
|
CANNOLO z kremem z ricotty, białej czekolady, skórką z cytryny i pokruszonymi pistacjami |
16/szt. |
|
|
||
|
|
SERNIK PISTACJOWY z białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami |
25 |
|
CIAMBELLA NUTELLA wypiekana od poniedziałku do czwartku, do podziału dla kilku osób |
41
|
PIZZA ROSSA
|
w tej pizzy znajdziesz: pomidory s.marzano D.O.P. / fior di latte / grana D.O.P. *zamień fior di latte na BUFALĘ |
+8 |
|
| ROSSA NO1 marinara / czosnek / oregano / *bez fior di latte | 25 | |
| ROSSA NO2 standard: margherita | 34 | |
| top: margherita z Bufalą D.O.P. | 42 | |
| ROSSA NO3 kapary / oliwki riviera / anchois / bazylia / oregano / czosnek / evo D.O.P. / *bez fior di latte | 39 | |
| ROSSA NO4 spianata calabrese piccante / salame Napoli / peperoncino / evo D.O.P. / rukola | 45 | |
| ROSSA NO5 prosciutto cotto / karczochy / pieczarki / bazylia / evo D.O.P. | 45 | |
| ROSSA NO6 prosciutto di Parma D.O.P. / pomidorki datterini / rukola / grana padano D.O.P. / evo D.O.P. | 52 | |
| ROSSA NO7 pancetta affumicata / burrata D.O.P. / piennolo del vesuvio D.O.P. / pomidorki datterini / bazylia / evo D.O.P. | 55 | |
| ROSSA NO8 nduja calabrese / spianata calabrese piccante / robiola / tallegio D.O.P. / szalotka / bazylia | 49 | |
| ROSSA NO9 pieczona papryka peperoni / duszony por / karmelizowane orzechy / pasta z karczochów / kiełki groszku / *bez fior di latte | 46 | |
| *zamów również w opcji z wędliną + spianata calabrese piccante | +6 | |
| ROSSA NO10 ser kozi / ricotta / konfitura z czerwonej cebuli / peperoncino / evo D.O.P. | 46 | |
| ROSSA NO11 salsiccia / salame Napoli / szalotka / alpejski ser dobbiaco D.O.P. | 48 | |
|
|
||
|
ROSSA NO12 nduja calabrese / mascarpone / marynowane słodkie papryczki peperoncino / szalotka / peperoncino / chips ze spianaty / evo D.O.P. / *bez fior di latte |
54 |
Pizza Bianca
|
w tej pizzy znajdziesz: fiordilatte / grana D.O.P. |
+8 |
|
| BIANCA NO1 salsiccia / friarelli / evo D.O.P. / scamorza affumicata | 39 | |
| BIANCA NO2 nduja calabrese / ricotta / miód / rukola / evo D.O.P. *zamów również w opcji VEGE z bomba calabra |
45 | |
| BIANCA NO3 mascarpone / cukinia / pancetta affumicata / świeże kwiaty / świeżo mielony pieprz | 49 | |
| BIANCA NO4 mortadella di Bologna I.G.P. / pistacje / evo D.O.P. / pecorino romano D.O.P. | 48 | |
| *w opcji z czarną truflą | +12 | |
| BIANCA NO5 taleggio D.O.P. / straciatella I.G.P. / bazylia / evo D.O.P. / gorgonzola D.O.P. | 48 | |
| BIANCA NO6 mascarpone / gorgonzola D.O.P. / gruszka / orzechy karmelizowane / świeże kwiaty / winogrona | 48 | |
TOP PIZZE SEZONOWE
Let’s drink
|
LEMONIADA domowej roboty 0,45 l |
||
|
KLASYCZNA |
19 | |
|
LICZI-CYTRYNA |
22 | |
|
PISTACJA-RABARBAR |
22 | |
|
JAGODA-KOKOS |
22 | |
|
WIŚNIA-BRZOSKWINIA |
22 | |
|
*zamów 1 litr dowolnej lemoniady |
42 | |
|
|
||
|
KAWA PARZYMY KAWĘ Z PRZELEWU |
14 |
|
| DOLEWKA | 7 | |
| zimne, mleko krowie / bez laktozy | 0/2 | |
|
|
||
|
|
||
|
NAPARY 0,4 l |
||
|
GINGER HOT imbir, miód, cytrusy, cynamon, goździk, anyż |
23
|
|
|
RASPBERRY&HONEY maliny, cytrusy, miód, czerwony pieprz |
23
|
|
|
ROSE MARIE konfitura różana, cytrusy, rozmaryn, kardamon |
25
|
|
|
|
||
|
HERBATA NATURALNA |
||
|
KUBEK zapytaj obsługę o rodzaje *Do każdej herbaty dodaj miód +4 |
16 |
|
|
|
||
|
SOK WYCISKANY |
20 | |
|
|
||
|
WŁOSKIE NAPOJE |
||
|
ORANSODA / LEMONSODA / MOJITO / CHINOTTO |
13 | |
|
BEZALKOHOLOWY APERITIF sanbitter - red / crodino |
14 | |
|
|
||
|
WODA WŁOSKA |
||
|
DUŻA niegazowana / gazowana 0,8 l |
19 | |
|
MAŁA niegazowana / gazowana 0,28 l |
10 | |
|
|
||
|
INNE |
||
|
COLA / COLA ZERO 0,25 l |
11 | |
|
SOK JABŁKOWY / POMARAŃCZOWY 0,25 l |
10 |
Cheers
|
SPRITZERY & KOKTAJLE |
||
|
PINK ROSE lillet rose / tonic o smaku leśnych owoców / świeże maliny |
32
|
|
|
LILAC CANDY lillet rose / tonic o smaku kwiatu bzu / fiołek |
32
|
|
|
UNICORN BLUSH lillet rose / frizzante / liczi / róża / gruszka |
32
|
|
|
BITTER KISS lillet blanc / tonic klasyczny / gorzka pomarańcza / grejpfrut |
32
|
|
|
HUGO lillet blanc / czarny bez / limonka / frizzante / mięta |
32 |
|
|
APEROL SPRITZ aperol / frizzante / woda gazowana / pomarańcza |
32
|
|
|
*zapytaj obsługę o opcję alkohol free |
||
|
|
||
|
FRIZZANTE ON TAP |
||
|
FRIZZANTE 0,15 l/0,5 l/1 l dodaj: maliny +5 / cytrusy +5 / różę +6 |
17/42/82
|
|
|
|
||
|
BĄBLE |
||
|
RÓŻOWE PROSECCO 0,75 l *zamów również w opcji alkohol free |
110
|
|
|
|
||
|
WINE BAR |
||
|
BIAŁE / CZERWONE 0,15 l/0,5 l/1 l dodaj: różę +6 |
18/48/89 |
|
|
|
||
|
BIAŁE |
||
|
MALVASIA BIANCA lekko wytrawne CHARDONNAY BARRICATO pełne, wytrawne |
110 140 |
|
|
CZERWONE |
||
|
MONTE ANTICO owocowe, wytrawne NEBBIOLO LANGHE wytrawne |
110 150 |
|
|
PIWO |
||
|
BIRRA MORETTI on tap 0,33 l / 0,5 l |
16/18 |
|
|
BIRRA moretti / peroni nastro azzurro / peroni 0,33 l |
16 | |
|
BIRRA MENABREA la 150° weiss 0,33 l |
18 | |
|
BIRRA MENABREA 0% 0,33 l |
16 | |
|
PERONI NASTRO AZZURO 0% 0,33 l |
16 |
KONTAKT:
Rynek 22/I, 44-100 Gliwice
olio@olio-pizzanapoletana.pl
GODZINY OTWARCIA:
poniedziałek-czwartek + niedziela 12:00-22:00
piątek i sobota 12:00-23:00
